Thursday, 17 January 2013

CABARAN terbesar kehidupan di IPTA : mendorong kepada keruntuhan akhlak para pelajar kini


saya, Nadia. seorang gadis biasa yg sedang menuntut dan memerlukan sahabat. tapi sahabat ni bukan semuanya baik.yang terlalu baik pon ada. yang talam dua muka pon ada. yang perlukan kita saat kita senang je pon ada jugak. ala... pendek kata semua jenis manusia pon wujud di atas muka bumi ni. nampaknya peribahasa " rambut sama hitam tapi hati lain2" memang sangat sesuai dengan masyarakat kita. tapi sebagai manusia kita xboleh lari dari rasa marah dan sakit hati tol tak? atau pon ada ke orang yang tak pernah marah seumur hidupnya di zaman ni? bagi saya takda kot..... MEMANG TAKDA!!




bagi pelajar2 yang baru je mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke luar negara or IPTA tahniah lah saya ucapkan. Namun begitu jangan fikir gaya hidup di kolej atau universiti ni sama je macam kat sekolah. sangat jauh bezanya. bagai langit dengan bumi lah saya rasa. saya dah rasa benda tu n sy nak kongsi dengan adik2 terutama nya muslimat yang bakal menjejakkan kaki ke menara gading. adik2 spm tahun lepas dan seterusnya sebab sy ni EX-SPM batch 2011. maknanya sekarang saya baru sahaja melanjutkan pelajaran di matrikulasi perlis dan bakal menyambung pelajaran ke universiti pada Sept 2013 inshaa Allah...

pernah cikgu bm form 5 sy dulu cakap.. namanya Cikgu Aznishah sekarang mengajar di SMK Ismail Petra KB yg study di universiti ni amatlah seronok.! pengalaman paling menyeronokkan sepanjang hidup ni. ya rata2 nya mengiyakan namun begitu..jangan fikir segalanya mudah terutamanya bagi wanita. sebab sepanjang pengalaman sy di matriks ni pon pelbagai perkara dan cabaran dahpon sy tempuhi. kalau takda jati diri dan iman yang tinggi boleh tergoda sebenarnya.. pengaruh utama yang mendorong semua ni adalah RAKAN-RAKAN kita. sy sendiri pernah mengalami kemurungan yg teruk sepanjang semester 1 kerana tekanan sahabat dan pernah meraikan hari jadi yang paling bermakna pada 12.12.2012 hari itu kerana perancangan rapi rakan2 sy.. beli kek untuk sy dan sambut bersama2 dalam bilik kami yang serba indah.(semester 2). so segalanya mungkin. bergantung lah kepada iman dalam hati kita yang dikurniakan Allah ni kuat atau tidak untuk menepis semua ini.

kita boleh tengok keperibadian orang tersebut sebelum kita mulai rapat dengannya, ingin saya ingatkan bahawa PLEASE PLEASE PLEASE...... TOLONGLAH JANGAN DEKATI RAKAN YANG SEBEGINI KALAU MAHU HIDUP ANDA BAHAWA SEMASA STUDY DI TEMPAT ORANG. antaranya;
*kaki dadah
*kuat minum arak aka kaki botol
*kaki ponteng kelas
*pengotor kat mane2 saja; kat kafe, bilik dan library maybe..
*suka sangat lawan pensyarah. bagi dia dia jelah yang betul
*xhormat orang tua; makcik tukang kebun, pakcik kafe atau akak tukang sapu ke...
*jenis suka keluar malam. hari2 pon keluar balik jam 3pgi, 4pagi.... dengan alasan stress assignment banyak..
*terlampau kuat couple sampai dah xde batas langsung. dlm henset tu semua ada. aksi itu aksi ini(yg luar biasa lah. u know what i mean.....)
*jenis tak ingat mak bapak. kalau mak ayah berkunjung mulalah tarik muka masam. atau pon cal mak tipu cakap ada kuliah ganti tu semata2 xnak mak ayah datang jenguk dia. [kalau lah saya... happy sgt sbb dh dekat 3bulan xbersua muka dengan mak ayah ni..]


mustahil? xde yang mustahil pon. sy dah jumpa ramai orang kat sini dan juga tempat lain yang biasa sy kunjungi.... sy tahu semua tu takdir Allah tapi untuk mendapat rezeki yg baik aka sahabt yang baik kita mesti ubah diri kita dulu. wahai muslimat (wanita muslimah).. sy nak ingatkan anda bahawa jagalah batas pergaulan anda di tempat belajar. kita sebagai wanita penuh dengan adab sopan dan lemah lembut. kita memanglah kena berlembut dengan lelaki tapi bukan dengan cara melembutkan nada suara dan memandang dengan penuh syahdu ke arah kaum lelaki yg sememamngnya senang naik nafsunya...tundukkan pandangan matamu...kurang bercakap dengan lelaki itu lebih baik daripada kehulu kehilir dengan lelaki. bagi saya xde istilah BFF FOREVER antara lelaki dan perempuan. perempuan pendiam dan pemalu.. dikatakan lelaki itu kolot dan tidak bergaul dengan orang itu lebih baik. kerana dia menjaga akhlak dam maruahnya. sy sendiri pon sedang cuba memperbaiki potensi diri kearah MUSLIMAT SEJATI inshaa Allah menjelang kemasukan ke universiti Sept 2013 nanti...


p/s: wanita sangat mudah goyah imannya. jadi sudah menjadi tanggungjawab kita muslimat khususnya dalam menjaga agama... kerana agama itu yang bakal menyelamatkan anda lagi melakukan perkara2 negatif. inshaa Allah....

(buat yg baru menjejak kn kaki di tempat baru (muslim) jgn lupa cari masjid/surau dulu. inshaa Allah bermanfaat. Assalamualaikum :) )

8 comments:

  1. btol3...hmmm..arini dpt resultkn..?
    kongsi sket...hehe

    ReplyDelete
  2. betul tu.susah nk cari kwn yg betul2 baik kat u ni.kena hati2 masa pilih kwn.

    ReplyDelete
  3. Wow!! Excellent. I like your advices so after this i will apply the positive elements from your advices in my life at university.. this blog is suitable for spm candidates because they still need knowledges on how to complete their life perfectly
    Btw thanks kak
    #helppeopleisgoodbehavior

    ReplyDelete
  4. Takut pulak bila DPT kwn macm tu...xde ke u yg x bercampur? Hehe Sy sekolah menengah semua perempuan...

    ReplyDelete
  5. Dah terkena masa semester 1 baik gile,lama2 makin menjauhkan diri tanpa sebab munasabah😔then tinggal aku sorang,pegi mane pun sorang2 time tu rasa mcm kecewa semua ada then lama2 dh bole move on.and sekarang dh boleh berjaya survive sorang2 dekat U.

    ReplyDelete