Monday, 24 December 2012

Cara menghilangkan senggugut

okey... setelah lama xupdate blog. sy kembali lagi . kali ini dengan tip pulak. hari ini xsenang duduk sy dibuatnya lantaran perut yang maha sakit. bagi perempuan mesti pernah mengalami senggugut eh? welll well well ble datang sakitnye tu Allah jelah yang tahu betapa sakitnya rasa kadang2 ade orng cakap ade iras rasa nak berank. eh, betulke?

sebenarnya senggugut ni berpunca darp mengecutan otot endometrium dimana prostaglandin dikeluarkan dimana ia akan membuatkan rasa sakit yang teramat di bahagian abdomen (dimana terletak nya uterus/rahim) para wanita. tapi bukan semua pernah mengalami senggugut ni.. adik sy bertuah giler sebab sepanjang hidupnye.. NO SENGGUGUT. sy menggelengkan kepala jelah... ala banyak cakap lak  hehehe

kalau nak hilangkan senggugut ni banyak cara sebenarnya. tapi semua tahu yg senggugut ni biasanya xlama pon. 2 3 hari hilanglah dia entah kemana. tapi ramai orang yang sy survey amalkan benda ni..
actually.. xbagus jugak kalau amalkan selalu sbb sy ade dengar org ckp panadol ni akan still ade dlm perut selama 2 tahun. maknenye dia mengambil masa untuk hancur selama 2 thun! omg! sy pon ambik jugak law xthn sgt sbb bnde ni sakit taw! so cuba try  dua benda ni instead of panadol....

sbb dua bnde ni mungkin dpt membantu dengan lebih baik insyaallah.

erm lagi kalau dh taktahan sangat boleh juga ambik inisiatif tidur. sbb tidur ni dapat melegakan semua penyakit. tapi berdasarkan pengalaman sy, bila senggugut tu datang.. memang susah nak lena sbb sakitnye. kiranya sape yang dapat lena tu mmg awesome r!! :)
erm comnel nye budak tu.... elakkan berjoging bagi wanita yang aktif sbb takut mengganggu perjalanan darah itu untuk keluar.

tapi kan saya selalu amalkan urutan lembut di perut dalam usaha untuk menghilangkan rasa sakit untuk sementara waktu. ia mudah dan senang tpi dengan syarat kena berbaring lah. camni cranya.
  • tepuk tangan di bahgian abdomen dengan lebut berulng kali.
  • gosok dengan putaran arah lawan jam di bahgian abdomen.lkukan berulang kali
  • .gosok dari arah atas ke bawah berulang kali
semoga tip yang sy bagi dapat membantu. insyallah!