Friday, 9 November 2012

[RAHSIA TERBONGKAR] lelaki terkacak di dunia mengikut undian di majalah People!!

mungkin rmai yang tercari2 gerangan siapa kah yang dapat meraih takhta lelaki terkacak di dunia sekaligus menewaskan semua artis lelaki yang rata-rata nya kacak belaka. masa sy tengah google tdi terkejut gak tapi mmg kacak giler r mamat ni.! bukannya TOP BIGBANG mahupun Jang Geun Seuk tapi jejaka dibawah ini....!!


memang patut lah dia ni tertewas.. banyak yang kurang pada TOP dibandingkan dengan lelaki ini...





.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

~hahahahaha amacam kacak tak? rasa nak hantuk je kepala ni.. saje gurauan di pagi hari nie. gud morning semua!!! :p ~

senarai aktor filipina yang paling kacak (11 orang)

ingat tak sebelum budaya kpopp menjadi ikutan para remaja dan lagunya yang menjadi siulan kita, telah wujud budaya drama cinta filipina yang sangat digemari sekitar tahun 2004-2008. sy sendiri pon peminat drama rantaian Sanay' Wala Nang Wakas, Pangako Sa Yo, Trip, Bcoz Of U ( lakonan Sandara Park - Dara 2ne1) dan banyak lagilah. . hero yang kite smua minat xlain xbukan lagi.. Jericho Rosales lah! hehehe dia dah kahwin lah.. dah ada anak pon umur 8tahun. sy pon xingat nama apa. tpi tiba2 pelakon Dindong Dantes kembali menghangatkan hiburan filipina awal tahun baru2 ini.. jom kita tengok siapa kah 11 org yg berjaya mendominasi carta hatiku huarghhhh hahahaha :).

DIETHER OCAMPO
bekas suami Kristine Hermosa ini berjaya meraih tempat pertama! syabas diucapkan (prince charming ku.. <3)
2)DINDONG DANTEZ






3) ALJUR ALBRENICA





4)PAOLO CONTIS





5) COCO MARTIN





6) JAKE CUENCA





7) JERICHO ROSALES





8) RAFAEL ROSSEL





9) SAM MILBY


10) PAOLO PASCUAL





11) DEREK RAMSAY






amacam tepat tak pilihan sy?hhehehe:) hensem giler diorang nie . mmg tergoda betul sy

 

bigbang trolling... wanna see?

okay now let see a lot of pictures.. really funny pictures create by somebody genius. i don't know who but i liked his page on facebook.. its awesome! take a look!

























only the bigbang lover will know this trolling and understand it but don't forget to like this URL http://www.facebook.com/KpopBigBangMemes?fref=ts okay? this is source of all the memes. enjoy..:)

CINTA SELEPAS NIKAH.. cinta yg manis.

bagi sesetengah orang , berkahwin awal tidak menjadi pilihan kerana rata2 orang... terutamanya org yang berpendidikan atau berkerjaya lebih memilih untuk menumpukan fikiran kepada kerjaya terlebih dahulu kerana mahu menstabilkan kerjaya terlebih dahulu namun begitu Allah SWT telah berfirman:


Allah telah menggalakkan kita brkahwin awal.. bukan kerana Allah mahu mengongkong kita tapi semata2 untuk mengelakkn kita terbelenggu dengan nafsu syaitan... kerana kita sering dengar berita2 pembuangan bayi. hal ini kerana berlakunya seks luar nikah diantara pasangan kekasih yang haram hukumnya...  kita sebagai umat Islam perlu kembali kepada ajaran Islam yang sebenar. namun begitu, kadang2 halangan itu hadir daripada ibubapa yang ingin melihat anak2 nya berjaya terlebih dahulu sebelum mendirikan rumah tangga. berikut adalah kesan baik yang hadir daripada berkahwin awal

TUNTUTAN AGAMA

islam amat menggalakkan umatnya berkahwin awl bagi memastikan umatnya terjaga dari melakukan maksiat. tambahan lagi, itu adalah sunnah nabi. lagipun tujuan sebenar perkahwinan bagi memastikan keturunan manusia berkembang biak di atas muka bumi ini dan berusaha untuk memakmurkan bumi ini.
lagipun perkahwinan akan melahirkan anak2 yang soleh yang boleh mendoakan kita saat kita telahpun meninggal dunia. dahlah kahwin awal dapat pahala banyak. kan best tu??

~bila pegang tangan isteri =dpat pahala
~bila pandang isteri dengan pandangan yg ghairah= dpt pahala
~cium isteri= dpt pahala lagi
~bawa isteri dating= dapat pahala jugak!!!
~tidur sekatil dengan isteri= dpt pahala jugak ye?
~berborak dengan isteri= dapat pahala
~meneguristeri untuk kebaikan= pahala lagi!!
~kerja untuk tanggung anak isteri= pahala byk giler!
~jadi imam untuk isteri= berlipat ganda pahala
~gedik2 dengan isteri = lagiiiilah dapat pahala
~pendek kata pahala banyak lah yang dapat......:)

aiiii... nie rasa nk kahwin ni? anda xrasa ke? hehe

MENGELAK DIRI DARI ZINA LAKNATULLAH

Bayangkan sejak usia 18 tahun lagi hati bergelora memendam rasa nafsu yang kian membara terhadap org yg berlainan jantina. dan targetnya pada usia 28 tahun misalnya baru nak berkahwin selepas mendapat kerja , membeli kereta dan rumah.. aiyaaaaa boleh ke tahan semua tu tnpa melakukan apa2 maksiat? jika boleh tahniah di ucapkan ! :) tapi kalau saya lah kan...... kena fikir dulu kot ...hehe 


JADI LEBIH BERTANGGUNGJAWAB :)

Hal ini akan membuatkan pasangan itu lebih bertanggungjwab pada usia yang muda lagi. bayangkan lelaki kalau umur 21 dah matang, boleh menjaga org yg disayanginya dengan baik..itu sweet bukan? 

JIWA MENJADI TENANG





Baca botol2 artikel ni.. sweet bukan? ya sememangnya betul kerana apabila kita mengerjakan satu amalan yang diredhai allah, allah akan mengurniakan sejuta kali rahmat kepada kita. mmg byk kajian telah membuktikan hal ni. contoh terdekat dr.muhaya penceramah terkenal telah berkahwin pada thun ke2 pengajian di universiti dan dia telah berjaya bukn? tambahan lagi kalau dua2 masih belajr boleh study sama2, buat assignment sme2, makan same2 . bahagia tak? takda sape pon nak marah. pencegah khalwat apa lagi.. apa lagi yang korang fikir? law couple buat bnda camtu pokpekpokpek org mngumpat. kita dapat dosa org lain pon dapat dosa jugak

SEKS LEBIH BERKUALITI DAN ANAK JUGA LEBIH SIHAT
     
seperti mana yang kita tahu.. ATTENTION PELAJAR SAINS! melahirkan anak pada usia tua risiko lebih tinggi untuk dapat anak sindrom down due to nondisjunction of chromosome. kebarangkalian utk anak berpenyakit genetik seperti sindrom turner, klinefelter, kemandulan serta keguguran amat tinggi. jika berkahwin awal, tenaga juga masih banyak dan kualiti gamet amat tinggi. anak yang sihat dan cerdas juga akan dilahirkn..

~so semua kawan2 ape slahnya kalau kita buka minda kita ke arah yang lebih islamik? couple memang best kerana semua itu kerja syaitan yang telah mengaburkan mata kita ini. nak kahwin awl boleh tpi jangan lak kahwin lari nanti semua org pon pandang serong. selamat berkahwin sume ye hehehe ;)
   

   

 

Thursday, 8 November 2012

suami, setialah dengan isterimu !


kekdang bila isteri mengamuk
dengan ombak prasangka dan lautan cemburu
apa bukti setiamu suami?
apakah kau sedang berkira2
hendak mendua, mentiga atau curang
padanya?

kekadang disergahnya suami
ketika keringat masih membasahi
baru melangkah masuk pintu rumah

ketika itu muhasabahlah diri
mungkin suami berdosa dengan Tuhan
atau bersalah dengan insan
mungkin banyak penzaliman dan penganiyaan
yang telah dilakukan
lalu datanglah serangan itu untuk menjadi peringatan

suami, hadapkanlah diri ke cermin hati
kaji dirimu satu persatu
kalau liar, berhentilah
kalau berdosa bertaubatlah

jangan berkira2 hendak mendua
kalau satu pun tak mampu dijaga
jangan kemampuan harta fizikal sahaja diperhitungkan..
tapi mampukah meratakan keadilan, memimpin penuh kasih sayang?

sebaliknya jika isteri melulu
nasihatkan dia dengan baik caranya
ingatlah ,mestika dalam kitab tua2
suami yang bersabar dengan isteri jahat akan mendapat pahala nabi Ayyub

ingatlah pesan Umar Al-Khattab
ketika didatangi suami yang dileteri isteri
'bersabarlah. sesungguhnya isteri telah banyak menbantu kita
dia yang menyelamatkan kita dari amukan nafsu
dia yang telah menjaga anak2 kita
dia yang menjaga makan minum kita
dia yang mencuci kain baju kita
dia yang membersihkan rumah kita
lalu apa salahnya kita bersabar dengan karenah mereka?

taburkan lah segengam salji
pada secubit api
insyaallah
cinta akan semarak kembali

~credit to Solusi isu 24~

sahabatku..pls don't create one more silencer.. (part 2)

sy tidak pernah memberitahu ibu dan abah tentang apa yang telah terjadi. sy juga tidak sanggup untuk melihat ibu sy resah gelisah bila mengetahui keadaan anaknya yang tidak tentu arah. dan hasilnya.... pointer sy teruk untuk semester yang pertama! tapi sy tetap tabah. sy tidak pernah menceritakan tentang apa yang berlaku kepada roomates sy khuatir sy dimarahi nanti. kalau boleh sy juga tidak mahu blog ini diketahui oleh mereka kerana blog ini sahaja harapan sy untuk meluahkan isi hati yang terpendam. dan bagai jatuh ditimpa tangga, teman lelaki sy meninggalkn sy dengan alasan kami tiada sefahaman. Alhamdulillah, akhirnya sy lepas dari satu jenis dosa , MENDEKATI ZINA kerana ex sy dahulu seorang lelaki yg sangat gatal. u know what i mean, right? sy rasa lega sekali kerana satu masalah telahpon selesai. sy cuma mampu menceritakan semua ini kepada Allah sahaja. sy tidak pernah menceritakan masalah sy kepada org yg tidak betul2 sy percayai.

step yg pertama, sy cuba mendekatkan diri dengan roomates sy. sy cuba untuk melupakan segala keperitan semasa orientasi dulu dimana sy disisihkan oleh mereka. sy cuba buang jauh2 kenangan buruk itu dan berazam ingin memulakan hidup baru. alhamdulillah sy berjaya! mereka menerima kehadiran sy dan kami berjaya menjadi sahabat rapat walaupun tidak begitu rapat. masalah didalam bilik sudah selesai. namun ada satu lagi yang amat mengganggu diri ini. tatkala di kuliah atau di kelas2 tutorial. buat pengetahuan semua, sy tidak suka bercakap atau study dengan lelaki kerana sy malu. dan sy lebih suka berckap2 dengan prempuan sahaja. jadi didalam kelas sy tidak begitu TALKATIVE tapi alhamdulillah, pensyarah mengenali diri ini. ada hikmahnya juga menjadi pendiam kerana sy tidak akan menyakiti hati sesiapa. cuma ada bberapa org yang mungkin tidak suka akan kehadiran diri ini. it's okay i don't mind. semakin lama diri ini makin diterima dan ada classmate yg memuji2 sy mengatakan sy ini...................... bukannya riak tpi sy cuma ingin myatakan betapa gembiranya. dan sy telah berazam yang sy akan menjaga hati sahabat baik sy sebaik mungkin sekiranya Allah mengurniakan nya kepada sy. maafkan sy wahai sahabat2 tapi sy tidak boleh memendam lagi hal ini dalam hati ini.

salah seorang roomates sy adalah rakan sekelas sy. demi allah, sy amat menyayangi dia kerana kami selalu bersama. namun begitu hari tidak selalunya cerah. entah mengapa dia mendiamkan diri tatkala berjumpa sy. sy merasa amat bersalah. mungkin sy telah menyakiti hatinya.! sy ingin bertanya terus kepadanya. tpi apa yg memeranjatkan sy, dia tidak bercakap dengan semua roomates sy. sampai sy merasa sangat hairan mengapa hal ini terjadi. apa salah kami? apa dosa yang telah kami lakukan? pls beritahu kami kerana WE ALL LOVE YOU SO MUCH! namun, hanya angin yang menjawab persoalan ini. Ya Allah, apa lagi cubaan yang ingin kau beri kepada ku? Hal ini berlarutan hingga ke dalam kelas dimana dia langsung tidak bertegur sapa dengan sy tetapi HANYA SAYA!! sekarang bagaimana? betapa hancurnya hati ini. hanya Allah yang tahu betapa hati sy mnjerit tatkala bertemu dia. sy diamkan sahaja kerana sy akan bertanya hal ini walaupun bukan secara bertentang 2 mata (SMS) , tapi sekurang2 nya sy mencuba.

implikasinya.. dia telah disisihkan oleh roomates sy. kami sudah habis akal untuk mengembalikan keceriaan nya. kami tidak tahu apa yg patut dilakukan lagi. SMS sy juga tidak berbalas.,... sahutan sy tidak bersambut. dan masalah dulu telah kembali bersarang di hati ini. jujur sy katakan hati sy pilu bila melihat dia bersendirian didalam bilik kerana sy pernah mengalami keadaan ini dan ini sangat MEMERITKAN! sy tidak mahu ada orang lain yang menerima nasib yang sama seperti sy sebagaimana dia sekarang. pernah sekali ketika dia tidur dengan lenanya, sy tatap wajahnya dalam2 dan air mata sy mengalir tatkala sy memorize kembali kenangan pahit sy dahulu. kenapa perlu dia mengalami keadaan seperti ini sebagaimana sy dahulu? kasihan dia namun apa yg boleh sy lakukan lagi? saban hari sy hanya terfikirkan dia sahaja. tpi tiada siapa yang tahu. sy akui wujud juga rasa meluat tapi hal itu tidaklah berlarutan lama. sekarang dia telah pergi meninggalkan kami, meninggalkan sy dengan persoalan yang masih lagi tidak terjawab. dan yang paling menyedihkan sy mendapat tahu hal pemergiannya itu melalui laman sosial facebook.! OH MY GOD! it's hurt! sedangkan classmate kami yang lain mengetahui hal ini dari dirinya sendiri. hal ini merupakan tamparan yang paling menyakitkan untuk sy. ungkin anda semua melihat post ini sebagai sesuatu yang tidak penting dan irritating mahu pun hilarious tpi ini adalah luahan hati sy.
 


buat sahabatku, jagalah dirimu baik2 dan maafkan kesalahan sy sekiranya sy yang telah mencipta segala jurang antara kita. Demi Allah, saya sayang pada mu.

buat sahabat yg lain, pls don't create one more silencer because it's hurt!!  sy xsanggup melihat jika ada orang lain yang menerima nasib seperti sy dahulu. biarlah sy sahaja kerana sy tahu Allah mengurniakan cubaan itu kepada sy kerana dia tahu sy boleh menghadapi nya tapi sy tidak tahu sama ada anda sekuat sy atau tidak.
~salam ukhuwah dari livola~

sahabatku.. pls don't create one more silencer.. (part 1)

Sahabat... kita selalu dengar ungkapan Best Friend Forever (BFF), Sahabat Sehidup Semati, dan macam2 lagilah tapi pernah tak kita aplikasikan dalam hidup kita? jika pernah, tahniah saya ucapkan! :) Tapi, jika belum, jangan bersedih kerana Allah S.W.T itu maha Adil. dia akan memberi kita yang terbaik asalkan kita bersabar. mungkin blog saya tidak sepopular blog lain seperti Roti Kaya, Ranting Patah, Si jari runcing... kerana saya baru bergiat dalam dunia penulisan blog ni. sy masih lagi menuntut di institusi pendidikan tinggi awam jadi kadang2 memang xde masa nk updte blog nie.

kisah nie berdasarkan pengalaman sy sendiri dimana sy pernah mengalami pelbagai situasi melibatkan sahabat. sy tinggal bersama 5 orang sahabt dimana kami semua berasal dari negeri2 yang berlainan. namun kami sangat rapat boleh dikatakan seperti adik beradik. namun begitu, tidak semua orang mempunyai ego yang nipis walhal wanita sekalipun. seorang sahabat yang baik tidak akan pernah meninggalkan sahabatnya bersendirian kecuali telah habis ikhtiar untuk menambat hati sahabat tersebut. ye biasalah semua orang mempunyai mood masing2 dan tidak salah bukan jika kita berusaha untuk membuang ego dan mengambil berat atas satu sama lain. mungkin sahaja seorang sahabat mendiamkan diri kerana mempunyai masalah cintaa... masalah keluarga..pelajaran ataupun fikirannya mungkin berserabut., Ya, disini lah fungsi sahabat! bukannya semata2 ingin dibawa bersiar2, menemani saat makan tengahari... menemani saat bersendirian di library.. itu namanya mengambil kesempatan. seperti yang semua tahu untuk mencari sahabat ketika SENANG amatlah senang sekali, NAMUN untuk mencari sahabat ketika SUSAH teramatlah susah. boleh dikatakan SATU DALAM SEJUTA pon belum ada.


Sahabat.......... tidak menjadi satu jenayah jika anda mengambil berat tentang hati kawan anda. sahabat yang baik akan tahu sekiranya sahabat itu berkecil hati dengannya. bukannya apabila seseorang itu berdiam diri, maka yang lain juga turut memulaukan sahabat itu. itu bukan sahabat namanya itu namanya musuh dalam selimut. jika anda mungkin takut untuk bertanya kan hal yang sebenarnya, mungkin boleh menggunakan medium seperti SMS, FACEBOOK, EMAIL atau SURAT sahaja. bagi sy PERSAHABATAN ITU LEBIH MANIS DARI PERCINTAAN... tanpa sahabat, cinta akan mati. namun tanpa cinta sahabat itu masih kekal selamanya. To me, ur friendship more valuable than a diamond. if i had to choose whether friendship or a million dollars, i rather to choose our friendship. wang itu boleh dicari tapi sahabat itu sukar sekali. ya, sy mengaku bahawa sy tidak mempunyai sahabat baik di tempat pengajian saya disebabkan sikap sy yang pendiam dan kurang bergaul namun sy telah berusaha untuk merapatkan diri dengan kawan2 di kampus. sy akui sy kurang setia dalam percintaan namun begitu sy sangat setia apabila berteman. sy telahpun berjanji pada diri ini yang sy tidak akan mensia2 kan sahabat baik sy sekiranya dia juga mampu melakukan hal yang sama. sy tidak marah sekiranya sahabat baru sy meninggalkan diri sy untuk bersama yang lain. asalkan tidak berlaku pergaduhan pada diri kami.

namun... tidak semuanya semanis madu.! sy telah disishkan. boleh anda bayangkan semasa minggu orientasi anda terpaksa berjalan sendirian untuk kemana2 sahaja? can you imagine that bila semua org sibuk menjamu selera di kafe sedangkan anda menangis sendirian di dalam tandas kerana tidak tahan menanggung keperitan di hati ini? walhal apabila frust dlm percintaan pon, sy tidak jadi sebegitu rupa. ya ,,, sy mengalami zaman sukar tatkala 2 bulan pertama di kolej. tiada siapa yang mahu duduk bersama sy di kelas. sy menderita. sy tidak boleh fokus di dalam kuliah mahupun kelas. setiap hari bagaikan mimpi ngeri buat sy. sy sering menangis di tepi tangga dalam gelap. tiada siapa yang tahu.mungkin ramai yang tidak mampu membayangkan hal sebegini kerana mereka tidak pernah mengalami hal ini. tpi percayalah, ini adalah perkara yang amat menyakitkan jika anda mengalaminya.!